Een pre-workout is het ideale supplement om een energie boost te krijgen vlak voordat je gaat trainen. Door de stoffen in de pre-workout krijg je onder andere meer energie, een langer uithoudingsvermogen en een grotere pomp. 5% Nutrition, het supplementenmerk van Rich Piana heeft meerdere Pre-Workouts op de markt. In een eerdere review hebben we gekeken naar de 51/50 Pre-Workout van Rich Piana. Dit bleek een erg goede Pre-Workout te zijn, maar niet handig om te nemen voor het slapen. De Full as F Pre-workout is een stimulans vrije Pre-Workout (zonder cafeïne). In deze review vergelijken we de twee pre-workouts en kijken we of de pre-workout net zo effectief is als de 51/50 Pre-Workout.

Voordelen
  • Cafeïnevrij
  • Goede pump
  • Goede smaak
Nadelen
  • Minder sterk dan bijvoorbeeld 51/50

Waarom een cafeïnevrije Pre-Workout?

Een cafeïnevrije pre-workout is hetzelfde als een normale pre-workout: het resulteert in meer energie, langer uithoudingsvermogen en een betere pomp. Echter vindt niet iedereen het fijn om een pre-workout te gebruiken die stimulerende middelen zoals cafeïne bevat. Ook vindt niet iedereen het fijn om stimulerende middelen voor het slapen te nemen, wat resulteert in slechte slaap, maar wanneer diegene toch nog een pre-workout wilt gebruiken tijdens een training in de avond. Hiervoor zijn cafeïnevrije pre-workouts de ideale oplossing. Het enige nadeel wat dit soort pre-workout kan hebben is dat niet zo effectief is als een normale pre-workout.

Wat zit er in

Hieronder zijn de voedingswaarden te zien van de smaak Blue Raspberry. Zoals je ziet bevat het een aantal standaard stoffen die in bijna elke pre-workout zit, zoals Vitamince C, L-citrulline en L-taurine. Wat verder ook opvalt is dat de Pre-Workout dus geen cafeïne bevat, in tegenstelling tot de 51/50, die 8 verschillende soorten cafeïne bevat.

Voedingswaarden van de Full as F - Blue Raspberry
Voedingswaarden van de smaak Blue Raspberry

Hoe smaakt de Full as F

De pre-workout is verkrijgbaar in 4 verschillende smaken:

  • Blue Raspberry
  • Fruit Punch
  • Pomegranate
  • Wild Berry

Ik heb de Fruit Punch geprobeerd en deze smaakt ongeveer hetzelfde als de Passion Fruit 51/50 pre-workout: het is gewoon een hele zoete limonade. Het is prima weg te drinken door het te mixen in een flesje water.

Full as F vergeleken met de 51/50

De belangrijkste vraag: is de Full as F net zo effectief als de 51/50 als het gaat om energie, uithoudingsvermogen en de pomp die je verwacht bij een goede pre-workout? Ik heb beide pre-workouts getest (niet tegelijk natuurlijk). En wat ik eigenlijk al verwachtte bleek te kloppen, hij doet zijn werk, maar het is niet zo’n ongelofelijk monster als de 51/50. Daarentegen vond ik het wel een stuk prettiger om de Full as F te nemen als ik in de avond ging trainen, aangezien ik daarna alsnog gewoon een goede nachtrust kon pakken. De smaken tussen beide pre-workouts verschilt amper, dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. Ook de prijs van beide pre-workouts zijn bijna gelijk, de 51/50 is iets duurder.

Conclusie

Zowel de Full as F en de 51/50 pre-workout van Rich Piana hebben zijn voor- en nadelen. De 51/50 werkt wat extreme, voor als je écht een gruwelijke workout tegemoet gaat. De Full as F werkt daarentegen ook prima, maar iets minder extreem. Ik raad toch wel aan om de Full as F te gebruiken als je in de avond gaat trainen, aangezien dit de ideale pre-workout is om na het trainen alsnog een goede nachtrust te pakken.