Toen ik vanochtend aan het opwarmen was op de loopband merkte ik op dat de loopband een USB poort bevatte. Eigenlijk heb ik dit al veel vaker gezien, maar heb er nooit bij stil gestaan. Terwijl ik op de band aan het rennen was vroeg ik mij dus af: waar dient die USB aansluiting op de loopband eigenlijk voor? Ik heb dit even voor jullie uitgezocht, en blijkbaar wordt dit gebruikt voor meerdere doeleinden.

De USB aansluiting op de loopband is bedoeld voor meerdere doeleinden. Voornamelijk wordt de USB aansluiting gebruikt om de firmware van de loopband te updaten. Verder kan je met sommige apparaten je gegevens opslaan of gewoon je telefoon opladen.

1. De loopband updaten

De USB poort wordt meestal gebruikt om de loopbanden te updaten. Dit is soms nodig als er een foutje in de software zit waardoor de loopband niet helemaal naar behoren werkt. Een medewerker van de sportschool kan de nieuwe update via een USB stick of kabel op de loopbanden zetten, zodat je altijd de meest up-to-date loopband software hebt.

2. Gegevens over je workout

Loopband Statistieken van je workout op je telefoon
Statistieken van je workout op je telefoon

Met sommige loopbanden biedt de USB poort nog wat extra functionaliteit naast het updaten van de software. Bij moderne Matrix loopbanden is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van je workout op te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel calorie├źn je hebt verbrand, hoe lang je hebt gelopen, hoeveel kilometer je hebt gelopen of wat je gemiddelde loopsnelheid was. Deze gegevens kan je dan weer inladen in andere apps om zo je progressie bij te houden.

3. Opladen via de loopband

Tenslotte kun je met sommige USB poorten gewoon je telefoon opladen. Handig voor als je een druk schema hebt en geen tijd hebt om ergens anders je telefoon op te laden. Pas wel op, het kan gebeuren dat het aansluiten van je telefoon ervoor zorgt dat de loopband crasht.

Conclusie

De USB aansluiting op de loopband is bedoeld voor meerdere doeleinden. Het verschilt per loopband wat de functionaliteiten zijn. Sommige zijn alleen bedoeld om te updaten, en met anderen kan je gegevens bijhouden of je telefoon opladen. Ik zou zeggen: probeer zelf een keer je telefoon aan de loopband te hangen, en laat in de reacties achter wat er gebeurt!