Wanneer je even geen zin of tijd hebt om een eiwitshake te drinken is een eiwitreep de perfecte oplossing. Je kan ze lang bewaren, ze zijn makkelijk mee te nemen en het is ook nog eens een lekkere en gezonde snack. Er zijn heel veel verschillende eiwitrepen op de markt met veel verschillende smaken. De Smart Bars van Body & Fitshop is een van de bekendste eiwitrepen. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van de Smart Bar en vergelijken we deze met andere repen van Body & Fitshop en andere merken.

Voordelen
  • Veel smaken
  • Laag in suikers
  • Lekker tussendoortje
Nadelen
  • Niet heel veel eiwitten
  • Niet zo lekker als de cruncy variant

Waarom eiwitrepen?

Voor de sporters is het belangrijk om je eiwitten binnen te krijgen. Soms is het moeilijk om dit allemaal uit alleen je voeding te halen. Om wat makkelijker aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen zijn voedingssupplementen een goede oplossing. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van eiwitshakes, maar een eiwitreep is vaak een handigere oplossing die ook nog eens lekkerder smaakt!

Hoe smaken de Smart Bars?

Body & Fit Smart Bar Mix Box
Mix Box (4×3)

De smart bars zijn te verkrijgen in een hoop (9!) verschillende smaken: caramel, chocolade, coconut, cookies, vanilla almond, white chocolate, strawberry white chocolate, chocolate blueberry en chocolate raspberry. Als je meerdere smaken wilt proberen is het mogelijk om de mix box te bestellen van 12 repen met 4 verschillende smaken.

Zelf heb ik de smaken caramel en vanille geprobeerd. Deze vond ik allebei lekker, maar de caramel vond ik het beste smaken. De reep is niet heel taai, wat bij sommige andere repen wel het geval is (letterlijk een workout voor je kaken). Hierdoor ervaart de reep als een lekkere snack. Wel vond ik de Smart Bar net iets saaier smaken dan de crunchy variant, maar dat mag ook wel, want de crunchy variant is net iets duurder. Een review hiervan komt binnenkort online.

Wat zijn de voedingswaarden van de Smart Bars?

Als we kijken naar de voedingswaarden van de Smart Bar (witte chocoladesmaak) zien we dat de bar 34,1 gram eiwitten per 100 gram bevat. Éen bar van 45 gram bevat maar liefst 15,4 gram eiwitten. De bar bestaat dus uit ongeveer 34% uit eiwitten, een veel lager percentage dan de gemiddelde whey protein die meestal rond de 80% uit eiwitten bestaat. Verder bestaat de Smart Bar uit 5,8 gram vet en 11,5 gram koolhydraten, waarvan slechts 2 gram suikers! De bar bestaat uit slechts 156 kcal, een licht tussendoortje dus.

In de onderstaande tabel vergelijken we de voedingswaarden van de Smart Bars met een aantal andere eiwitrepen van Body & Fitshop en met twee eiwitrepen van XXL Nutrition. Je ziet dat de Smart Bars de minste hoeveelheid eiwitten hebben. Daarentegen zijn deze bars wel relatief laag in suikers en bevatten ze weinig calorieën. Tenslotte zijn de Smart Bars ook het goedkoopst. Wil je meer calorieën en eiwitten per bar? Dan is de High Protein Bar van XXL Nutrition een goede oplossing.

KcalEiwitten
(g)
Suikers
(g)
Prijs
(per reep)
Smart Bar
(Body & Fit)
15615,42€1,10
Smart Bar Crunchy
(Body & Fit)
16415,90,9€1,24
Clean Protein Bar
(Body & Fit)
18220,22,8€1,40
Delicious Crunchy Protein Bar
(XXL Nutrition)
27719,8912,74€1,99
High Protein Bar
(XXL Nutrition)
32343,831,80€2,50
Voedingswaarden van een Smart Bar. Bron: Body & Fitshop

Zijn Smart Bars duur?

Eiwitrepen zijn over het algemeen relatief duur. Je betaalt al snel rond de 2 euro voor een eiwitreep. Vergelijk je dit met een normale eiwitshake die ook rond de 20 gram eiwitten bevat en die ongeveer 50 cent per shake kost, dan is een eiwitreep relatief duur als je kijkt naar de prijs per hoeveelheid eiwitten. Natuurlijk biedt de Smart Bar een hoop voordelen ten opzichte van een normale eiwitshake, zoals een betere smaak en het feit dat je ze mee kan nemen. In de tabel waarin we de voedingswaarden vergeleken hebben is te zien dat de Smart Bar één van de goedkoopste eiwitrepen is, een goede keus als je dus niet te veel geld wilt uitgeven.

Conclusie

De smart bar is dus een prima eiwitreep als je je eiwitten binnen wilt krijgen door middel van een lekker tussendoortje. Ze zijn te verkrijgen in veel verschillende smaken, zijn de goedkoopste bars die je kunt krijgen en zijn vrij laag in suikers. De Smart Bars bevatten wel relatief weinig eiwitten en persoonlijk vind ik de crunchy variant net wat lekkerder. Ik denk dat deze eiwitreep ideaal is voor een gemiddeld tussendoortje, maar als je wat meer calorieën & eiwitten binnen wilt krijgen door middel van een reep, en je vindt de smaak wat minder belangrijk, dan raad ik de High Protein Bar van XXL Nutrition aan.