De Whey Perfection, het huismerk eiwitpoeder van Body & Fitshop is de populairste en meest verkochte eiwitpoeder in Nederland. Voor vele sporters die willen beginnen aan eiwitshakes (inclusief mijzelf) komen al snel de bekende Whey Perfection tegen in de zoekresultaten naar eiwitpoeders. Andere vergelijkbare eiwitpoeders die men vaak tegenkomt zijn de Whey Delicious van XXL Nutrition, de Impact Whey Protein van MyProtein en de Whey Protein van Bodylab24. In deze review beschrijf ik de voor- en nadelen van de Whey Perfection, kijken de naar de voedingswaarden van de whey en de beschikbare smaken. Verder vergelijken we de Whey Perfection met de whey van andere huismerken.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Veel smaken
 • Veel opties
 • Mix van verschillende eiwitten
Nadelen
 • Relatief weinig eiwitten

Waarvoor gebruik je eiwitshakes?

Een eiwitshake is een voedingssupplement waarmee je gemakkelijk extra eiwitten aan je dieet toevoegt. Eiwitten vormen een belangrijke bouwstof voor je lichaam en zijn essentieel voor bijvoorbeeld de groei, instandhouding en herstel van spiermassa. Voor sporters is het daarom ideaal om via een voedingssupplement extra eiwitten binnen te krijgen op een gemakkelijke en goedkope manier (door bijvoorbeeld een eiwitshake of een eiwitreep). Een eiwitshake bevat al snel rond de 20g eiwitten, wat een groot deel is van de dagelijkse hoeveelheid. Momenten waarop je een eiwitshake kan nemen is bijvoorbeeld in de ochtend voor een snel ontbijt of na een training.

Wat zijn de voedingswaarden van de Whey Perfection?

Als we kijken naar de voedingswaarden van de Whey Perfection zien we dat deze 78,2 gram eiwitten per 100 gram bevat. Éen schepje van 28 gram bevat 21,9 gram eiwitten. Dit is dus ongeveer een percentage van 78%. Verder voedingswaarden zijn (per 1 schep van 28 gram):

 • 111 Kcal
 • 1,6 gram vet (waarvan 0,6 gram verzadigde vetzuren)
 • 2,1 gram koolhydraten (waarvan 1,4 gram suikers)
 • 0,5 gram vezels
 • 21,9 gram eiwitten
 • 0,13 gram zout

Verder bevat de eiwitshake 5g BCAA’s, 11.2 gram EAA’s en 3.6 gram L-Glutamine. De eiwitten zijn een combinatie van whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat, di- en tripeptides. Allemaal moeilijke termen, maar waar het op neerkomt is dat het zorgt voor de optimale inname van eiwitten in het lichaam

Voedingswaarden van de Whey Perfection Vanille
Voedingswaarden van de Whey Perfection Vanille Smaak. Bron: Body & Fitshop

Hoe smaakt de Whey Perfection?

Doosje met verschillende smaken van de Whey Perfection
Doosje met verschillende smaken.

Een groot voordeel van de Whey Perfection is dat deze eiwitshake in heel veel (24) verschillende smaken te verkrijgen is. Naast basissmaken zoals Vanilla, Banaan en Aardbei zijn er ook wat exotischere smaken zoals Peach Mango en White Chocolate. Het is mogelijk om een doos te bestellen met samples van meerdere verschillende smaken, zodat je kan uitproberen welke smaak je het lekkerst vindt. Zelf hou ik het meest van de natuurlijke smaken zoals Banaan en Vanille, omdat deze goed te combineren zijn met andere producten zoals yoghurt of kwark.

Prijs
336 gram (12 shakes)€7,90
1 doos (10 zakjes)€10,90
750 gram (26 shakes)€13,90
2270 gram (81 shakes)€36,90
4540 gram (162 shakes)€63,90

Is Whey Perfection goedkoop?

Ja. Een eiwitshake is in het algemeen éen van de goedkoopste manieren om je eiwitten binnen te krijgen. Om dit aan toten vergelijken de prijs van de Whey Perfection met de prijs van een kipfilet van de Albert Heijn en kijken we naar hoeveel gram eiwitten je per euro krijgt.

Whey Perfection
(Zak 750 gram)
Kipfilet van de AH
(1000 gram)
Prijs€11,90€7,50
Eiwitten (per 100g)78,2 gram24 gram
Totaal aantal eiwitten586,5 gram240 gram
Kosten per gram
eiwit
€0,02€0,03

Whey Perfection vergeleken met andere huismerk eiwitten

In de onderstaande tabel vergelijken we de Whey Perfection van Body en Fit met een aantal andere huismerk eiwitten van onder andere XXL Nutrition, MyProtein en Bodylab24 in een hoeveelheid rond de 2kg.

NaamPrijs Hoeveelheid
(gram)
Eiwitten
(per 100g)
Prijs per
30 gram
(~ 1 shake)
Whey Perfection
(Body & Fitshop)
€36,90227078,2€0,48
Whey Delicious
(XXL Nutrition)
€46,95250079,2€0,56
Impact Whey
(Myprotein)
€39,99250082€0,48
Whey Protein
(Bodylab24)
€28,99200080€0,43

Omdat de verschillende eiwitten niet in gelijke hoeveelheden worden verkocht kunnen de merken niet exact vergeleken worden. Uit de tabel blijkt dat de whey van Body & Fit de minste eiwitten per 100 gram bevat in vergelijking tot de andere merken. Verder blijkt dat de whey van Body & Fitshop een van de goedkoopste is.

Conclusie

Uit deze review blijkt dat de Whey Perfection zowel voor- en nadelen heeft. Een voordeel is dat deze whey in een hoop verschillende smaken komt, zodat de kans groot is dat je een smaak vindt die lekker is. Om verschillende smaken uit te proberen kun je een doos kopen met een aantal samples, zodat je niet meteen vast zit aan één smaak. Een ander voordeel is dat deze whey redelijk goedkoop is vergelijken met de whey van andere merken. Een nadeel van de whey is dat deze, in vergelijking tot andere merken, minder eiwitten per 100 gram bevat.